17 Eylül 2012 Pazartesi

Ortasahasız Fenerbahçe'nin Acizliği

Dün akşam Fenerbahçe-Mersin İdmanyurdu maçını izleyen herkes gördü ki, Fenerbahçe bu düzende oynadığı sürece tüm maçları zor geçer. Aykut Hocanın bazı şeyleri anlaması lazım. O, takımı bizden daha iyi biliyor, buna kuşku yok. Ama bazı hataları görmemek için müthiş bir futbol bilgisine sahip olmaya da gerek yok.

Mersin İdmanyurdu pas yapan, topu kendinde isteyen, yumuşak bir takım. Nurullah Hoca pas sakinliğini korumak için soğukkanlı ve tecrübeli oyuncular kullanıyor. Fenerbahçe de aynı mentaliteyi daha kaliteli oyuncularla oynamaya çalışıyor. Mersin İdmanyurdu'nda uyum sorunları varken, Fenerbahçe'nin düzeninde sistemsel hatalar var.

Fenerbahçe dün akşam da genelde olduğu gibi ORTASAHASIZ oynadı. Top Mersin'de iken 5-3-2, top Fenerbahçe'nin defans adamlarında iken 3-3-4 şeklinde dizildiler. Yobo, Bekir, Topal ve yerine giren Cristian topu ayaklarına her aldıklarında en yakın oyuncu, başında 2 adam olan Meireles'ti. Gökhan Gönül sağ açık bölgesinde beklerken, Hasan Ali Kaldırım sol açık bölgesinde top bekledi. Topuz ve Stoch, Kuyt ve Alex'e yakın, forvet pozisyonunda beklediler. Hal böyle olunca Fenerbahçe hiç pas yapamadı. Sürekli şişirdiler. Mersin İdmanyurdu üst düzey bir direnç göstermemesine rağmen çok rahat top kaptılar, paslaştılar. Çünkü Fenerbahçe'nin orta göbeğinde sadece Meireles vardı.

                           TOP MİY'DE                                                        TOP FENERBAHÇE'DE

                                 Volkan                                                                            Volkan

Gökhan          Bekir              Yobo        Hasan Ali                   Bekir                                        Yobo
                                Topal                                                                                 Topal

                                                                                                                        Meireles 
      Topuz               Meireles               Stoch                        Gökhan                                       Hasan Ali

                                 Alex
                                                                                                                                    Alex
                                 Kuyt                                                      Topuz            Kuyt                          Stoch

Fenerbahçe skor avantajı elinde değilken ne yapacağını bilmiyor. Topuz-Kuyt-Alex-Stoch markajda beklerken, Gökhan ve Hasan Ali de taç çizgisi kenarında bekliyorlar. Hareketlilik hiç yok. Böyle olunca defanstan topu alan Yobo, Bekir ve Topal (Cristian) pas verecek kimseyi bulamıyorlar. Pas oyunu oynuyorsanız yardımlaşmanız en üst seviyede olmalı. Pası veren oyuncu hemen boş alana yönelmeli yada hareketli olmalı. Futbolcular birbirne yakın oynamalı. En yakın adam Meireles, onun da başında 2 MİY ortasahası bekliyor. Nasıl pas verecek adam bulsunlar ki? ORTASAHASIZ oynuyor Fenerbahçe.


Şimdi diyeceksiniz ki bu kadronun ne farkı var geçen seneden? Çok fark var. Birincisi Topuz ve Gökhan birbirlerine yakın oynuyorlardı. Şimdi Topuz top Fenerbahçe'de iken forvette geziyor. Geçen sene Stoch daha hücumcu olduğu için, Topuz ortaya gelerek Cristian ve Emre'yle beraber orta alanı 3'lüyorlardı. Böylece pas trafiği kolaylaşıyordu. Gökhan'ın da önü açılıyordu. Bu sene çok farklı. Topuz çok ilerde ve kenara yakın. Böyle olunca Gökhan da istediği boşlukları bulamıyor.

Çözüm çok basit. İki seçeneği var Aykut Hocanın. Ya Alex'i kesip Barca stili 4-3-3 ile ortasahayı Topuz-Topal-Meireles hücum hattını Krasic-Kuyt-Sow yapıp tüm oyuncuları birbirine yakın oynatacak, yada Alex'le beraber 4-2-3-1'de top Fenerbahçe'de iken, geçen seneki gibi sağ kanat Topuz'u Meireles'e yakın oynatacak. Yani sağ iç ortasaha gibi.

Aykut Hoca, Barca benzeri pasa dayalı bir sistem geliştirme amacında. Bu yönde çalışma yapıyor. Ama size soruyorum, siz hiç Xavi ve Iniesta'yı, top Pique, Mascherano yada Busquets'te iken, forvet bölgesinde gezerken gördünüz mü?


Ufak bir parantez de Mersin İdmanyurdu'na açalım. Uyum sorunları var. Ama hücumsal anlamda ilerlediler. İyi pas yapan bir takım. Fenerbahçe'yi özellikle 2. yarıda bir süre ezdiler. Çok iyi olacaklar. Sezon sonunda ilk 10'da bitireceklerine inanıyorum.

Sonuç olarak dün akşamki düzenle oynadığı sürece, Fenerbahçe bu sene 2.'liği öpsün başına koysun. Avrupa'da da başarı hayal. Marsilya ve Trabzonspor maçları öncesinde çok büyük bir tehlike altında Fenerbahçe. Şunu unutmayın, futbolda herşey ortasahada başlar ve biter..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder