26 Eylül 2012 Çarşamba

Galatasaray'ın Diğerlerinden Farkı

Fatih Terim, Türk futbolunu çok iyi tanıyor ve iyi analiz ediyor. Saha içi görüşü olarak diğerlerinden ayrılmasının nedeni de bu. Galatasaray GENEL KADRO bakımından en büyük rakibi Fenerbahçe'den DAHA ZAYIF. İlk 11'i çok güçlü olmasına rağmen bütün oyuncuları alt alta yazdığınız zaman Fenerbahçe daha üstün gözüküyor.

Peki Fatih Terim neden 1.5 senedir Aykut Kocaman'dan daha başarılı oluyor? Sebebi çok basit. Aykut Kocaman'ın tecrübesi ve saha görüşü henüz Fatih Terim'den çok geride. Oyunu okumakta ve rakip takım analizinde Fatih Terim belki de bu ülkenin en iyisi. Madde madde sıralayalım bu farkları.

1. OYUNCU SEÇİMLERİ ve LİGİN YAPISINA UYGUN KADRO

Fatih Terim Türkiye Ligi'ni iyi tanıyor. Fiziğe ve mücadeleye dayalı bir lig olduğunu biliyor. Kadrosunu da ona göre yapıyor. Galatasaray'ın ilk 11'ine bakacak olursanız ortasahada kalabalık, fizik gücü yüksek bir kadro görürsünüz. Fenerbahçe ise fizik güç yönünden Galatasaray'dan çok geride. En önemli fark bu.

Muslera

 Eboue                 Semih                 Dany            Hakan Balta

Hamit                   Melo              Selçuk            Emre Çolak

Elmander                   Umut

Galatasaray'ın ana kadrosuna bakacaksak olursak Emre Çolak hariç hepsi güçlü, fizikli ve mücadeleci adamlar. Boylar uzun, fiziki yapıları güçlü. Yıkılmıyorlar. Türkiye Ligi'nin yapısına uygun oyuncular hepsi. Ayrıca kalite ve yetenek olarak da ligin üstünde oyuncular olunca ligi domine ediyorlar. Bu şaşırtmamalı kimseyi. Fatih Terim cin gibi hoca ve adı gibi biliyor ligimizi.

2. ORTASAHANIN ÖNEMİ

Fenerbahçe ligin başından beri TEK ORTASAHAYLA oynarken, Fatih Terim 4 tane has ortasaha oyuncusunu birbirine yakın oynatarak müthiş bir ortasaha direnci sağlıyor. Aynı zamanda pas alışverişini kolaylaştırıyor. Oyuna ORTASAHAYLA hakim olunacağını Fatih Terim çok iyi biliyor. Önce oyunu domine edeyim, top bende kalsın diyor, sonra gerisini hallederim bir şekilde diye düşünüyor. Haksız da değil. 4 tane ortasaha adamı birbirine yakın oynayıp bir de kanatlara Eboue ve Hakan Balta gelince, Galatasaray ortasahada çok ağır basıyor. Fenerbahçe ise 4 forvet ile oynayıp, tek ortasaha Meireles ile rakibe üstünlük kuracağını, bol gol atacağını sanıp sürpriz puanlar kaybediyor. Tabi bana göre SÜRPRİZ DEĞİLDİ bu kayıpları. Sezon başından beri yazılarımda sürekli değinmiştim bu sorunlara.

3. OYUNCU DEĞİŞİKLİKLERİ ve OYUNU OKUMA

Fatih Terim'i Aykut Kocaman'a karşı üstün kılan bir diğer özellik de oyuna müdahelesi. Aykut Kocaman rakip bastırıp kanatlardan gümbür gümbür gelirken 1.60'lık bücür Stoch'u oyuna sürerken, gole ihtiyacı olduğunda sürekli FORVET sokarak gol bulacağını düşünüp ortasahayı bomboş bırakan bir zihniyetteyken, Fatih Terim daha akılcı tercihler yapıyor. Rakip kendisinden zayıf ise baskı kurmak için ortasahayı kalabalık tutma adına Emre Çolak'ı oynatıyor, forvette Umut ve Elmander'le baskı kuruyor. Örneğin, Manchester deplasmanında da rakip baskısını kontra tehlikeye dönüştürmek adına Amrabat'ı, hızlı ve defans arkası koşuları iyi yapan Burak'ı oynatıyor. Ve başarılı da oluyor. Bunlar şans değil. Oyunu okuyabilmek farklı bir meziyet. 

Fenerbahçe, Trabzonspor önünde farktan kurtuldu. Halbuki hep Fenerbahçe saldırıyor görünüyordu. Görünüşte tabi! Ortasahada 4-5 maçtır her 90 dakikada arı gibi çalışmış TEK BAŞINA Meireles ile baskı kurduğunu sandı Aykut Hoca. Ortasahada dönen her topla Trabzonspor 5 kişiyle gelirken, Semih'i aldı. Recep Niyaz'ı aldı. Ama golleri hep Trabzonspor kaçırdı. Tesadüf veya şans değil bu. Evet şans var, Fenerbahçe'nin farklı yenilmemesi şans! Ortasahada adam yokken hep şişirmek zorunda kaldı takım ve dönen her topla Trabzonspor hızlı geldi.

Fenerbahçe ve Galatasaray, Aykut Kocaman ve Fatih Terim arasındaki fark bu. Aykut Kocaman'ın takımı top kendindeyken tek ortasaha 4 forvet oynayıp, pas verecek adam bulamayıp şişirirken, Fatih Terim, Eboue ve Hakan Balta destekli 6 (Sayıyla ALTI) ortasaha ile oynayıp hem geçen sezon şampiyon oldu, bu sene de TARTIŞMASIZ en güçlü aday.

Mehmet Topuz ve Stoch, top Fenerbahçe'de iken FORVETTE gezerken, Galatasaray'daki 4 ortasaha adamı da birbirine yakın ve orta alanda baskı kuruyor. 

Fatih Terim saha içi tecrübesi ve oyunu okuma bakımından ŞU ANDA Aykut Kocaman'dan KAT KAT ÜSTÜN. Bu da 1.5 senedir saha sonuçlarına yansıyor.
-----
NOT : Bu değerlendirmede SADECE SAHA İÇİ FAKTÖRLER gözetilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder