24 Temmuz 2012 Salı

ANALİZ / Fenerbahçe vs Dinamo Tiflis


Sezona hazırlık çalışmalarının ikinci etabını Avusturya'da sürüdüren Fenerbahçe, kamp programının üçüncü sınavında Gürcistan ekibi Dinamo Tiflis ile karşılaştı. Sarı-lacivertli takımın kamp bölgesine yaklaşık 160 kilometre uzaklıkta bulunan Graz kentindeki UPC Arena Stadı'nda oynanan karşılaşma 0-0'lık eşitlikle sona erdi.

Fenerbahçe maça alıştığımız pas oyunuyla başladı. Oyunun kontrolü tamamen Fenerbahçe'nin elindeydi. Zaman zaman pozisyonlar bulsalar da tehlikeli bölgeye topu taşımakta zorlandılar. Ama topu ayağında tutma, ani presle topa baskı  ve pas trafiği konusunda sınıfı geçti Fenerbahçe. 

MAÇ ENLERİ

Fenerbahçe XI : Volkan, Orhan Şam, Bekir, Egemen, Hasan Ali Kaldırım, Mehmet Topal, Cristian, Mehmet Topuz, Alex, Stoch, Kuyt

Maçın Yıldızı : Hasan Ali Kaldırım / Maçın Gizli Kahramanı : Cristian Maçın Zayıf Halkası : Orhan Şam

MADDE MADDE FENERBAHÇE OYUNCU DEĞERLENDİRMELERİ

Egemen Korkmaz, henüz ilk maçı olmasına rağmen güven veren görüntüsüyle, taraftarın en güvendiği defans oyuncusu olacağını gösterdi. Yanına partner olarak Yobo da geldiğinde Fenerbahçe taraftarının defans bölgesinde bir endişesi kalmayacak. Yobo ve 3 tane milli takım stoperi, defans bölgesi için yeterli olsa gerek!

Orhan Şam müthiş bitirdiği sezondan sonra yeni sezona iyi girmiyor. Her zamanki gibi istekli ve mücadeleci yönünü gösterse de arkadaşlarından form olarak geride göründü. Ama Gökhan Gönül'ün yokluğunda hala çok iyi bir alternatif. Biraz form tutarsa bu sene milli takıma da çağrılacağını düşünüyorum. 

Hep söylüyorum Hasan Ali Kaldırım tartışmasız Fenerbahçe'nin en önemli transferi. Bunu şu ana kadar pek fazla kişi farkedemedi ama zamanla bana hak verecekler. Gökhan Gönül'ün ilk parladığı zamanları hatırlatıyor bana. İnanılmaz bir ciğeri var! Ani Tiflis ataklarında özellikle dikkat ettim, kademesi de iyi. Egemen ani ataklarda önde hamle yapmayı sevdiği için, onun boşluklarında kademeye girmesi gereken her pozisyonda oradaydı. Bu önemli. Ayrıca her Fenerbahçe atağında solda Stoch'un yanında bitiveriyor. Üstelik Ziegler gibi sola çakılı değil, içeri de kat edebiliyor, defansın arkasına da sarkabiliyor. Biraz şansı olsa 2 gol atabilirdi.

Mehmet Topal ve Cristian'ın birbirine iyi uyum sağladığını gördüm. Bu çok önemli çünkü Cristian ve Emre benzer oyuncular olduğu için bu uyumu yakalayamamışlardı. İkisi de hücumu düşünebilen, sürpriz çıkışlar yapabilen oyunculardı. Mehmet Topal ise daha geride kalan, iki ayağını da iyi kullanan, pasör ama daha defansif bir futbolcu. Tam Cristian'ın partneri olabilecek özelliklere sahip. Zaten hazırlık maçları da bu uyumu yakaladıklarını gösteriyor. Mehmet Topal geride kalıp iki ayağını da kullanarak oyunun yönünü değiştirme ve pas trafiğinde merkez nokta olurken, bol boşluk bulduğu için şut imkanları bulabiliyor. Cristian da Mehmet Topal tarafından boşlukları kapatıldığı için, Alex'e daha yakın oynayarak tehlikeli bölgedeki pas alışverişine katkı yapıp pozisyonlara giriyor.

Sow ve Orhan Şam ile beraber form düzeyi artması gereken bir diğer isim de Stoch. Stoch çok istekli olmasına rağmen arkadaşlarının gerisinde. Ağır antremanlar etkilemiş gibi. Pas trafiğinde görevini başarıyla yerine getirmesine rağmen, tehlikeli bölgelere girmesi gerektiğinde zorlanıyor. Biraz zamana ihtiyacı var. 

Kuyt, Fenerbahçe için çok önemli bir adam. Geçen sene Mehmet Topuz'un ofansif yönünü unutması belki de şampiyonluğa malolmuştu. Kuyt bu sorunu çözecek gibi. Forvet olarak da başarılı olsa da onun yeri sağ kanat. Mehmet Topuz'un sağ kanatta veremediği hücum katkısını vermesi için alındı. Fenerbahçe geçen sene tamamen sol kanadı kullanırken, bu sene sağ kanatta 90 dakika arı gibi çalışan bir Kuyt olacak. Rakipler geçen sene Fenerbahçe'ye çok kolay önlem alıyordu. Stoch'a hem sağ bek, hem de sağ iç ortasaha oyuncusu ikili sıkıştırma yaptığı anda Fenerbahçe sol kanadı çöküyordu. Sağ kanatta Mehmet Topuz ofansif olarak hiç yokken herşey Alex'in ayağına bakıyordu. Bu sene böyle olmayacak. Kuyt herşeyi değiştiriyor.

Bu sene Alex'in son senesi ama bu sene de en önemli silah Alex. Rotasyonu iyi planlanmış ve dakikaları doğru ayarlanmış bir Alex de Souza yine Fenerbahçe'nin en önemli kozu olacaktır. Kaptan da bunun farkında ve kampta ekstra bir efor veriyor.

Sow biraz daha istekli olmalı. İyi çalışmalı. Şu anda yedek başlama tehlikesiyle karşı karşıya. Ama ben Sow'un kendine geleceğine inanıyorum. Çünkü o da bazı şeylerin farkında.

Mehmet Topuz çok istekli, hücuma daha çok katkı vermeye çalışıyor. Bekir geçen seneki başarılı görüntüsünü devam ettiriyor. Recep Niyaz Fenerbahçe'deki en iyi 15 dakikasını oynadı. Salih Uçan rahatlığı ve kendine güveniyle benim sonsuz güvenimi kazanmış durumda. 

ORTA SAHA TRANSFERİ YERİNE SENEYE ALEX'İN AYRILIŞINA YATIRIM DAHA İYİ!

Bence Fenerbahçe ortasaha transferinden vazgeçmeli. Bu ortasaha rotasyonu Şampiyonlar Ligi için de, lig için de yeterli. Çünkü Alex böyle iyi oynarken, 3'lü ortasaha yapılamayacağına göre, Fenerbahçe bu transfer için harcayacağı parayı seneye Alex ayrıldığında alacağı süper yıldız için kasada bekletebilir. Böylesi daha mantıklı değil mi?


----*----


Fenerbahçe: 0 - Dinamo Tiflis: 0 

Stat: UPC Graz Arena 

Hakemler: Bernd Eigler, Petru Ciochirca, Andreas Zengerle 

Fenerbahçe: Volkan, Orhan, Bekir, Egemen (Dk. 70 Selçuk), Hasan Ali (Dk. 78 R. Niyaz), Mehmet Topal, Cristian (Dk. 70 Salih), Mehmet Topuz (Dk. 46 Bienvenu), Alex, Stoch (Dk. 46 Caner), Kuyt (Dk. 70 Özer) 

Dinamo Tiflis: Loria, Rekhvishvili, Khizaneishvili (Dk. 62 Glishic), Kvaratskhelia, Seturidze, Merebashvili (Dk. 73 Tvildiani), Khmaladze, Dzaria (Dk. 89 Alvaro), Tekturmanidze (Dk. 46 Coto), Xisco (Dk. 81 Robertinho), Voskoboinikov (Dk. 60 Yague)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder