10 Temmuz 2012 Salı

TRANSFER ANALİZİ / Fenerbahçe

Sezonun başlamasına yaklaşık bir ay, transfer döneminin bitmesine ise bir buçuk ay kalmışken bu dönemde Türkiye'deki transfer politikalarına bir bakış atmak istedim. İlk durağım Fenerbahçe.

Gelenler: Dirk Kuyt, Mehmet Topal, Salih Uçan, Egemen Korkmaz, Hasan Ali Kaldırım

Gidenler: Emre Belözoğlu, Issiar Dia, Fabio Bilica, Gökay İravul


TAKIMIN BOYU UZADI

Fenerbahçe yıllardan beri kısa bir takım olmuştur. Emre, Stoch, Dia, Gökhan Gönül, Gökay hep kısa futbolcular. Ama Fenerbahçe geçen sezon hariç yine de duran toplarda etkili bir takımdı. Duran toplarda etkili olmasının baş sebebi Alex, yan faktörleri ise Lugano ve Luciano'ydu. Geçen sezon Aykut Kocaman bu konuda çok darbe yedi. Hem yeteri kadar gol bulamadı, hem de hatırı sayılır derecede kritik goller yedi. O yüzden takımın boyunu uzatmak istiyor. Alınan futbolculara bakın. Bir tane kısa futbolcu yok.


NOKTA TRANSFERLER

Gelen oyuncuları oyuncuları tek tek tanıtmaya gerek yok. Herkesin bildiği adamlar. Kısa kısa değinelim. Egemen yeni Lugano olacak. Mehmet Topal ise yeni Aurelio. Hasan Ali Kaldırım taraftarın güvenini arkasına alabilirse FB 10 sene sol bek aramaz.
                                                                                        

Salih Uçan'a ayrı bir paragraf açmak istedim. Türkiye'nin yetiştirmekte zorlandığı tarz bir oyuncu. Emre Belözoğlu ve Selçuk İnan dışında mazimizde yer almayan stilde oyuncu. Oyunun iki yönünü de iyi oynayan, uzun boylu, ayağı düzgün bir orta sahayı bulmak kolay değil. Fenerbahçe artık bu kumaşa sahip. Ondan dünyanın gözünün üzerinde olduğu bir elbise yaratmak Fenerbahçe'nin kendi elinde. Bu adam alındıysa oynatmaya mecbursunuz. Aykut Kocaman da böyle düşünüyor olacak ki kiralık gitmesine izin vermedi. 


Bilica'nın gidişiyle Fenerbahçe taraftarında bir bayram havası oluştu. Bu da çok normal. Gökay ve Ertuğrul da kiralık olarak gönderildi. İkisi de 34 maç oynayıp da dönmeli Fenerbahçe'ye. Çünkü yerlerinde oynayan futbolcular üst düzey. Kendilerini Aykut Kocaman'a göstermek için şimdi daha iyi bir fırsatları var.

EMRE GİTMEK ZORUNDAYDI

Emre'nin gidişinin Fenerbahçe'ye güç kaybettireceği kesin. Ama bazen psikolojik faktörleri de düşünmelisiniz. Emre, Türkiye'de öyle bir konuma gelmişti ki, Lig TV bile Emre'nin ağzına zoomlamaya görevli 2 kamera ayırmış durumdaydı. Irkçılık iddiaları, yorumcuların saldırıları derken aklını futbola veremiyordu. Sahada gereğinden fazla agresifleşiyordu. Hem Fenerbahçe için, hem de Emre Belözoğlu için en doğru karar alındı.

ISSIAR DIA HİÇBİR ZAMAN FENERBAHÇE OYUNCUSU OLAMAZDI


Bence Fenerbahçe için en hayırlı transfer hamlelerinden biri bu. İssiar Dia çok hızlı ve kıvrak yapısının yanında topla olan yetenekleri çok kısıtlı bir oyuncu. Bu tür oyuncuların Fenerbahçe gibi takımlarda işi olmamalı. Özellikle de pasa dayalı bir futbol kültürü yerleştirmek istiyorsanız...


ALEX NE OLACAK?

Fenerbahçe'de belki de en önemli soru işareti bu. Ama size şunu söyleyebilirim: Bu sene Alex'in Fenerbahçe'deki son senesi. 

Alex olduğu sürece 4-4-1-1 oynamak zorundasınız. Bu sene bu sistem devam edecek. Ama Aykut Kocaman'ın transferleri 4-3-3'ün futbolcuları. Bu ne demek? Alex seneye kadroda olmayacak demek. Fenerbahçe taraftarı kendini bu ayrılığa hazırlasın. Sonuçta bu adam 45 yaşına kadar futbol oynamayacak. Fenerbahçe önemli bir kulüp. Alex'in efsane olması sonuna kadar Fenerbahçe'de yeri olduğu anlamına gelmiyor. 

Transferler tamamlandığında Fenerbahçe'nin oyuncu yapısını ve taktiksel anlamda yeni sezon beklentilerini daha ayrıntılı değerlendiririz. Sonuç olarak Fenerbahçe şu anda transfer döneminin en başarılı takımı.

2 yorum:

  1. Salih'in resmini değiştirsen iyi olacak. Farklı bir duruş olmuş. :)

    YanıtlaSil
  2. Detaycı yaklaşımın için teşekkürler.. :)

    YanıtlaSil