4 Şubat 2013 Pazartesi

Fenerbahçe'de Sistem ve Kadro Takıntıları

Öncelikle şunu söylemek lazım. Fenerbahçe teknik direktörüne "Aykut" diyenle ASLA futbol tartışmam. Fatih, Samet ve Tolunay diyenle de. Bunlar, kulüplerine sevgiyle bağlı iş yapan, doğru dürüst adamlar. Bu yüzden eleştiriler futbol içinde kalmalı. Kişisel hakaretler yağdırarak kimse bir yere varamaz. Zaten bu blogu açmamdaki en büyük sebeplerden biri buydu. Aklı başında futbol konuşacak birini bulmakta zorlandığım için açtım. Malum çevremiz Telegol, Beyaz TV vesaireleri izleyen ve beyni yıkananlarla dolu. Önce saygı. Kendine saygı. Rakibe saygı.

Sivasspor maçına girmeden önce istatistiklere bakalım.


  • Fenerbahçe 20 şut atmış, 5'i isabetli, 1 gol. 
  • Sivasspor 3 şut atmış, 3'ü de isabetli, 2 gol.
  • Fenerbahçe topa %66 sahip olmuş. Yani 90 dakikanın 60'ında Fenerbahçe baskılı oynamış.
  • Fenerbahçe 17 korner kullanmış. Sivasspor 3 korner.
Fenerbahçe, Sivasspor'a karşı zaman zaman doldur-boşalta dönen baskılı bir oyun oynadı. Belki de sezonun en iyi futboluydu. Ama istatistikleriniz ne kadar iyi olsa da bazen ufak detaylar 3 puan ile 0 puan arasındaki farkı belirliyor. Gelelim şimdi bu takıntılara..


  1. Aykut Kocaman, Cristian'dan yeni Alex olmasını istemiyor. O bölgede baskı yapsın, pas dağıtımı yapsın istiyor. Ama Cristian 7 aydır Alex gibi oynuyor. Sow'un yanında geziyor. Aykut Kocaman bunu ya görmüyor yada daha iyi olmasını bekliyor. Olmaz.
  2. Alex de Souza gitti ama Fenerbahçe üzerindeki etkisi hala devam ediyor. Alex'in yoksa Alex'e özgü taktikle oynayamazsın! Belhanda'yı alamıyorsan Alex'e özgü taktikle oynamazsın! Ama Fenerbahçe hep tek forvetle oynuyor. Alex varmış gibi!
  3. Aykut Kocaman her maçta farklı dizilişler yapıyor. Klasik bir 11'i yok Fenerbahçe'nin. Her maçta en az 5 oyuncu farklı mevkiilere geçiyor yada farklı oyuncularla değişiyor. 
  4. Fenerbahçe taktik tahtasına diziliş yazılırken önce Sow'u forvete yazacaksın. Sonra diğerlerini. Dünyanın en etkili forvetlerinden birini, Fenerbahçe'yi sırtlayan adamı SOL KANATA yazmayacaksın. Çünkü yazsan bile Sow orada oynamıyor. Kendi insiyatifiyle forvete yaklaşıyor. Böylece hep sol kanatta tek adamın kalıyor ve goller yiyorsun.
  5. Aykut Kocaman çok detaycı bir futbol adamı. Mesela "Webo, Ziegler ve Emre yeni geldi ama oynatayım sonra çıkartırım" diyor maç öncesi. Ne olursa olsun çıkarıyor. Fenerbahçe'nin gole ihtiyacı var, oyun doldur boşalta dönmüş, müthiş bir kafa golü atmış moralli Webo çıkıyor oyundan. Zaten oyunu yıkmışsın Sivas yarı alanına. Forvetler bekliyor ilerde. Ne gerek var Webo'nun çıkmasına?
  6. Kuyt fiziksel olarak yorgun durumda. 32 yaşında olmasına rağmen, hepsinde 90 dakika olmak üzere 40'a yakın maç oynamış. 60 dakikalık gücü var. Bunu tribünler dahil herkes görüyor ama Aykut Hoca göremiyor. Çıkacak ilk adamlar Kuyt ve Cristian, maçı 90 dakika sahada kalarak tamamladılar.
Fenerbahçe dün kötü oynamadı. Aksine sezonun en baskılı futbolunu oynadı. Bence sezonun en iyi futbolunu. Ama bazen ufak takıntılar, ince ayrıntılar 3 puan ile 0 puan arasındaki farkı belirliyor. Fenerbahçe için HALA hiçbirşey kaybedilmiş değil. Bu kadar kötü bir tablo var ama hala çokça şansı var Fenerbahçe'nin. Bu da ilginç. 3 kupada da yoluna devam ediyor. Ama umudu kalmadı izleyenlerin. Bir hamle, bir değişiklik bekliyorlar. Birşeyleri değiştirmek istiyorsan, değişim yapman şart. Aynı düşüncelerle hiçbirşeyi değiştiremezsin. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder