3 Aralık 2012 Pazartesi

Normal Sonuç


Fenerbahçe dün Kayseri’de 2 puan kaybetti. Maç geneline bakarsak beraberlik maçın hakkı gibi görünüyor. Fenerbahçe her ne kadar topa daha çok sahip olsa da özellikle ikinci yarı daha net pozisyonlar bulan taraf Kayserispor’du.

Futbolda bazı basit dinamikler hiç değişmiyor. Golü erken bulamazsanız sıkıntılı bir maç geçirmeniz bu değişmez dinamiklerden biri. Fenerbahçe, aynı hafta içi Pendik karşısında olduğu gibi dün Kayseri’de de bunun sıkıntısını çekti. İlk yarıda bulunan 2-3 pozisyon gol olmayınca, rakibin kendine güveni geldi. İkinci yarının başında da o beklenen gol gelmeyince Kayseri daha güvenle çıkmaya başladı ve çok da net pozisyonlar buldu.  Kayseri’nin kaçırdıklarına göre daha zor olan pozisyonların birinde Bobo düzgün bir vuruşla takımını öne geçirdi. Maçın en gayretli oyuncusu olan Kuyt’ın kafasından Fenerbahçe beraberlik golünü buldu ve maç da bu şekilde berabere sonuçlandı.

Dün bana göre Fenerbahçe olabilecek bir puan kaybı yaşadı. Ancak önceki haftalarda kaybedilen puanları da üzerine koyduğumuzda gelinen hafta itibariyle kaybedilen puan sayısı oldukça fazla. Zaman zaman dile getirdiğimiz gibi bunda en büyük pay geç yapılan transferler ve henüz tam olarak takım olmayı başaramamış ekibin yaşadığı kritik sakatlıklar…

İyi sonuçların gelmeye başlamasıyla Fenerbahçe’de son haftalarda forma rekabeti arttı. Sezer Öztürk, Salih Uçan orta saha rotasyonuna katılmasını gerektiğini söylediğimiz oyunculardı önceki haftalarda. Oynadıkça ikisinin de ne kadar kaliteli, yetenekli oyuncular olduğunu herkes görmeye başladı.


Burada Sezer özelinde yapmak istediğim bir iki eleştirim olacak. Sezer tekniği iyi, fiziği iyi, driplingi olan, şutu olan bir orta saha oyuncusu. Kısacası iyi bir orta sahada olması gereken tüm temel özelliklere sahip. Ancak daha fazla oynamaya başladıkça mental özellik açısından tüm taraftarların kafasında soru işaretleri bırakmaya başladı. Özellikle Pendik maçında bariz olarak gördüğümüz şekilde topu her ayağına aldığında kendi bir şeyler yapmak istiyor. Misal boş olan arkadaşına pas vermeyip şut çekmek gibi, basit oynayıp oyunu rahatlatmak yerine iki kişinin arasına çalıma girmek gibi gereksiz işlere giriyor.  Fenerbahçe ilk on birinde düzenli oynamak istiyorsanız bu mutlaka geliştirmeniz gereken bir özellik bana göre. Mentalite yetenekli futbolcuyu olgun, komple takım oyuncusu yapan yegane unsur  ve mental eksikliklerinden dolayı silinip giden çok oyuncu gördük yakın zamanda.

Bir paragraf da Fenerbahçe’nin parlayan değeri Salih Uçan’a açmak istiyorum. Pendik maçında onu 90 dakika izleme fırsatı bulduk ve ne kadar yetenekli bir oyuncu olduğunu sanırım herkes  anladı.



Yukarıdaki linkte de performansını görebileceğiniz gibi Salih hakikaten çok farklı bir oyuncu. Aykut Hoca'nın onun üzerinde durması, daha fazla şans vermesi gerekiyor. Sahadaki görüntüsüne baktığımda ben sahaya sürülmesinin erken olduğunu kesinlikle düşünmüyorum. Maçtan sonra “Genç olarak oynamayı değil, beklemeyi öğrenmemiz gerekiyor. Kulübede oturmadan büyük futbolcu olunacağını düşünmüyorum.” şeklinde yaptığı açıklama kişisel olgunluğu hakkında da bence ciddi fikir veriyor.

2 yorum:

  1. Bloglardan biraz uzak kaldığımın farkındaydım. Bazı kıymetli blogları kaçırmışım. Elinize sağlık güzel yazı olmuş

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler. Yapıcı yorumlarınızla gelişeceğiz.

    YanıtlaSil