13 Ağustos 2012 Pazartesi

ANALİZ : Galatasaray vs Fenerbahçe

2011-12 Sezonu Spor Toto Süper Lig şampiyonu Galatasaray ile Ziraat Türkiye Kupası sahibi Fenerbahçe, TFF Süper Kupa finalinde karşı karşıya geldi. Erzurum Kazım Karabekir Stadı'nda oynanan ve büyük bir çekişmeye sahne olan mücadeleyi Galatasaray 3-2 kazanarak Süper Kupa'yı ikinci kez müzesine götürmüş oldu. Karşılaşmada Galatasaray'ın gollerini 19 ve 58. dakikalarda Umut Bulut, 90. dakikada penaltıdan Selçuk İnan kaydetti. Fenerbahçe'nin gollerini 45. dakikada Alex ve 66. dakikada Dirk Kuyt attı. Sahaya yağan meşaleler nedeniyle zaman zaman duraklayan karşılaşmanın 67. dakikasında Galatasaray'dan Engin Baytar kırmızı kart görerek takımını 10 kişi bıraktı. Fenerbahçe'de ise Volkan Demirel, 13. dakikada sakatlık geçirerek maçı yarıda bırakmak zorunda kaldı.

MAÇIN ANALİZİ


Fenerbahçe sahaya HIZLI VE ÇABUK OYUNCUSU OLMADAN çıktı. Sow, Krasic ve Stoch gibi hızlı yada çabuk oyuncuların hiçbiri sahada değildi. Aykut Kocaman oyunun kontrolünü eline alıp baskılı oynamak istediğini gösterir bir kadroyla sahaya çıktı. Topuz-Caner-Alex-Kuyt hücum hattıyla defansın arkasına sarkmaya çalışmak zaten imkansız. Bu hücum hattıyla bol pas yaparak, rakip sahaya yerleşerek etkili olabilirsiniz. Bunu planladı Aykut Hoca. Ama Galatasaray'ın buna bir cevabı vardı.

Galatasaray, Fenerbahçe'nin kalecisinden başlayan pas yapma alışkanlığına karşı önlem almıştı. Fatih Hoca, Umut ve Elmander gibi etkili pres elemanları ile maça başlayarak bunu planladığını belli etti. Emre Çolak ve Hamit de yardımcı pres ile baskıyı arttırdılar. Galatasaray en az 3 oyuncu ile stoper ve beklere baskı yapınca Fenerbahçe çok zorlandı. Maçın gidişatını belirleyen en önemli etken buydu.

Volkan                                                                               Muslera

Orhan           Bekir      Egemen          Hasan                  Eboue          Semih           Danny          Hakan

Topal        Cristian                                                         Engin            Selçuk

Topuz             Alex                 Caner                           Hamit                                     Emre Çolak 


             Kuyt                                                                      Umut               Elmander 

İki takım da birbirine benzer kadroyla sahadaydı. Tek farklı tip oyuncular Umut ve Alex'ti. Fenerbahçe'nin kadrosuna bakarsanız oyunu geride kabul ettiğinde ani ataklarda etkili olabilecek TEK OYUNCUSU YOK. Aykut Hoca topu ayağında tutmak istedi. Fatih Hoca Fenerbahçe'yi iyi çalışıp Umut'la etkili olabileceğini düşündü. Haklıydı da. Fenerbahçe topu ayağında tutamadı ama Galatasaray'ın da tutmasına izin vermedi. Fark, Galatasaray'ın presinin Fenerbahçe'yi bireysel hatalara sürüklemesi oldu. Galatasaray bütün gollerini bireysel hatalara zorlayarak buldu. Topa sahip olma oranları hep Fenerbahçe lehine %55 civarlarında iken pozisyona giren taraf Galatasaray'dı.

Orhan Şam, bu maçta Gökhan Gönül'ü çok arattı. Bekir maçın en kötüsüydü. Egemen ve Hasan Ali vasattı. Galatasaray Orhan ve Hasan Ali'nin hücuma katılmasına hiç izin vermedi. Sürekli baskı yaptılar. Caner ve Topuz da etkisiz olunca YİNE herşey Alex ve Kuyt'a kaldı. Cristian ve Topal da vasatın altında kalınca topa Fenerbahçe sahipmiş gibi görünürken, herşey Galatasaray'ın istediği gibiydi. Aykut Hoca'nın ilk 30 dakikada bu sorunları farkedip Krasic yada Sow'u hemen oyuna alması gerekirdi.

Galatasaray'ın ilk 11'ine bakarsak mentalite bakımından Fenerbahçe'den bir farkı yok. Umut ve Elmander dışında hücum göreviyle sahaya çıkan yok. Ama Galatasaray'ın oyunu kontrol edip bol pas yapma gibi bir derdi zaten yoktu. Amaç Fenerbahçe'nin 4'lü savunmasına 4'lü pres yapıp hataya zorlamaktı. Başarılı da oldular.

Bütün bu Fenerbahçe eleştirileri ve Galatasaray övgülerinden sonra şuna da değinmek lazım. Engin Baytar BEN DAHA ÖLMEDİM der gibi kendini hatırlatıp, Emre Belözoğlu'nu melek gibi gösterir hareketlerle HİÇBİR ZAMAN büyük bir takım oyuncusu olamayacağını gösterdiği andan itibaren, Fenerbahçe maçı en kötü ihtimalle uzatmalarda kazanmayı garantilemişti bana göre. Galatasaray, planı gereği maç boyu presten yorgun düşmüş ve havlu atmaya hazırlanırken Caner'in AKIL ALMAZ penaltısı ile kurtardı maçı. Fatih Terim'in 10 kişi kalınca geriye yaslanacağını düşündüğü takımına hızlı isimler Amrabat ve Aydın'ı alması da etkili oldu tabi.


SONUÇ

Aykut Hoca'nın şunu anlaması lazım. Galatasaray, her Fenerbahçe maçına benzer sistem ve oyuncu grubuyla çıkıyor. Topu ayağımda tutayım, baskı kurayım düşüncesiyle bu kadroyla çıkılması verim vermiyor. Mutlaka hızlı oyuncularla çıkmalı sahaya. Galatasaray 4'lü pres yaptığında, Fenerbahçe o presten her kurtulduğunda kanatlarda çok fazla boşluk buldu. Ama değerlendirecek oyuncular sahada değil, kulübedeydi. 

Volkan'ın sakatlığı ciddi. Omuzu çıktı. 3 hafta yok. Spartak Moskova maçlarında kale Mert Gönok'a emanet olacak. Şimdiden kendini hazırlamalı.

Hakem hakkında bir parantez. Cüneyt Çakır Kuyt'a yapılan faulun ardından gelen golde faulu çalmayarak yaptığı hata dışında maça tesir edecek önemli bir hata yapmadı. Beklenenden gergin geçen maçta BENCE iyi bir yönetim gösterdi. 

Volkan'ın sakatlanması, Mert'in ısınmadan hatalı çıkışla golü yemesi, Engin Baytar'ın rezillikleri, taraftarların magandalıkları, Fenerbahçe'nin bireysel hataları, garip, saçma sapan, şans faktörü gollerle dolu bir maç oldu. İki taraf için de sezonun geneline ışık tutacak bir maç olmadı. Galatasaray'ı Süper Kupa için, Fatih Hoca'yı da Fenerbahçe'yi iyi etüd etmesinden dolayı kutluyorum.

MAÇ SONU DETAYI

Galatasaray: 3 - Fenerbahçe: 2

Stat: Yeni Erzurum

Hakemler: Cüneyt Çakır, Bahattin Duran, Tarık Ongun

Galatasaray: Muslera, Eboue, Semih Kaya, Dany, Hakan Balta, Hamit Altıntop, Engin Baytar, Selçuk İnan, Emre Çolak (Dk. 83 Aydın Yılmaz), Umut Bulut (Dk. 90+6 Necati), Elmander (Dk. 69 Amrabat)
Fenerbahçe: Volkan Demirel (Dk. 16 Mert Günok), Orhan Şam (Dk. 90+1 Sow), Bekir İrtegün, Egemen Korkmaz, Hasan Ali Kaldırım, Mehmet Topuz, Cristian, Mehmet Topal (Dk. 69 Krasic), Caner Erkin, Alex, Kuyt

Goller: Dk. 19 ve Dk. 58 Umut Bulut, Dk. 90 Selçuk İnan (Galatasaray), Dk. 45+2 Alex, Dk. 65 Kuyt (Fenerbahçe)

Kırmızı Kart: Dk. 66 Engin Baytar (Galatasaray)

Sarı Kartlar: Dk. 45+1 Alex, Dk. 70 Orhan Şam, Dk. 76 Bekir İrtegün, Dk. 80 Mehmet Topuz (Fenerbahçe), Dk. 90+5 Selçuk İnan (Galatasaray)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder