22 Ağustos 2013 Perşembe

Fenerbahçe : 2013 / 2014 Eksi 3 Maç Eşittir Umutsuzluk

YILDIZA DAYALI SİSTEM


Fenerbahçe uzun yıllardır belli bir ekole sahip. Ne o ekol? Alan daraltan, pas yapan bir sistem. Carlos Alberto Parreira'dan beri Fenerbahçe'nin içine işlemiş, üstünden atamadığı bir durağanlık. Daum'la update edilip biraz hayat bulmuş, ardarda şampiyonluklar kazanılmış, 2 defa da son maçta kaybedilmiş bir sistem. Avrupa'da Şampiyonlar Ligi'nde çeyrek final, Avrupa Ligi'nde yarı final getirmiş bir sistem. Ama genele bakıldığında Fenerbahçe'nin kanayan yarası. Yıldızlara odaklı bir sistem. Alex de Souza'ya odaklı bir sistem. Çünkü alan daraltıp geride beklediğiniz için hücumda işiniz yıldızlarınızın bireysel becerisine bakıyor. İşte bu yüzden Alex de Souza büyük futbolcuydu. Fenerbahçe, Alex de Souza varken kazandığı tüm başarıları onun sayesinde kazandı. "Alex'in ayağına bakan takım" yakıştırmaları bu yüzdendi işte. Bu yüzden hala özleniyor. Onu unutturacak bir sisteme geçemedi Fenerbahçe.


DEVLER LİGİNE VE LİGİN DİBİNE KARŞI AYNI KADRO, AYNI DÜZEN


Fenerbahçe bir sezonda yaklaşık 50 maç yapıyor. Bunların 40 tanesi kendinden kat ve kat daha zayıf rakiplere karşı. 5 tanesi denk rakiplerle, 5 tanesi de çok güçlü ekiplerle. Fenerbahçe bu maçların hepsine aynı düzende çıkıyor. İşte Fenerbahçe'yi zorlayan en büyük etmen bu. Konyaspor'a da, Galatasaray'a da, Arsenal'e de aynı düzende... Fenerbahçe'nin bundan kurtulması lazım. Fenerbahçe taraftarı artık değişim istiyor.

Fenerbahçe'nin elindeki kadro Türkiye'nin en güçlü kadrosu. Sağ beki en iyi. Sol beki en iyi. Defans ikilisi dünya çapında. Forvetleri dünya çapında. 3 kişilik ortasaha düzeni içinde tam 8 tane ortasaha oyuncusu var Fenerbahçe'nin. Kadrosundaki oyuncular ya Türkiye'nin pozisyonundaki en iyileri, yada dünya çapında kalitesi olan yıldız isimler... Fenerbahçe saldırmak zorunda. Kimliği bu olmalı. Defansını ortasahaya yakın kurup oyunu rakip yarı sahada oynamalı. Kadro yapısı nasıl olursa olsun Fenerbahçe sahaya bu mentalite ile çıkmalı. Fenerbahçe taraftarı 10 küsür senedir geride bekliyor, rakibi karşılıyor. İsyanı buna.


NEDEN ERSUN YANAL?


Ersun Yanal tercihindeki en büyük neden onun hücumcu kimliğiydi. Yoksa geçmişine bakacak olursak herhangi bir başarısı yok. Ama başarılı olabilme potansiyeli çok yüksekti. Önde basan, savunmasını orta sahaya çıkaran, hücum sırasında top kaybedildiğinde yumusak faullerle kontra kesen bir sistemi vardı. Ama Fenerbahçe'ye gelen takımı geride bekletiyor! İnanılır gibi değil.

Bunun sebebi yorgunluk da değil. İnsanlarda şöyle bir yanılgı var. Kondiyonu olmayan takımlar geride bekler, çıkamaz. YANLIŞ. Savunma yaparken, geride beklerken gösterdiğiniz efor HEP DAHA FAZLADIR. Nitekim dün Fenerbahçe, Arsenal'den daha fazla koşmuş.

Neyse...

Galatasaray, Konya ve Arsenal maçları artık geride kaldı. Benim Ersun Yanal'dan istediğim tek sey var : Onu Fenerbahçe'ye getiren mentaliteyi uygulaması...
  • Defansı ortasahaya çıkar. 
  • Oyunu rakip yarı sahaya yık. 
  • Bekir'le, Topal'la, 45 dakikalık Emre'yle bu iş olmayacak. Daha atletik oyuncularla oyna.
  • Kadlec için, Hasan Ali Kaldırım'ı harcama! 
  • Bekleri ortasahaya çıkar, forveti üçle.
  • Sow'dan sol açık, Salih'ten önlibero yaratma. Herkesi yerinde oynat.
  • Daha iki yönlü oyuncularla oyna.
  • Gol yemekten korkma ve SALDIR.
Bu taraftar inanın gol yemekten korkmuyor. Saldıran, ısıran, gol için mucadele eden takım görmek istiyor, geride yememek için mücadele eden değil. Arada bir yenilecek 2-3 gol üzmez onları. Zaten onu Fenerbahçe'ye yapabilecek kaç takım var ki? Korkmanın hiç alemi yok. 

Mert Günok (Volkan)


Ofsayt çizgisi-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------               
         Yobo                      Bruno Alves      
Ortasaha Çizgisi---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gökhan Gönül                                      Meireles                             Hasan Ali Kaldırım

              Alper Potuk                Salih Uçan          


Kuyt                     Emenike                   Sow

Ersun Yanal'ın benim yukarda çektiğim 2 çizgiyi çekmesi lazım. Nitekim geçmişinde bu var. Ben sadece hatırlamasını istiyorum. Onu Fenerbahçe'ye getiren 2 çizgi bu.

  1. Santranın Fenerbahçe alanına bakan dilimindeki ofsayt çizgisi
  2. Stoperler hariç 8 oyuncunun da rakip alanda olduğu ortasaha çizgisi
Nokta.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder